Megjelenések

Maminvent, ahol a ruhák új célt kapnak – interjú Kopócs Évával


Az anyaság kreatívvá tesz – használd ki, mert segíthet a munkába való visszatérésedben is! (Vida Virág cikke a Női Vonal magazinban)

Egyre több nőről hallok, aki a várandóssága vagy még inkább már a kisbabájával való otthonlét idején érzett rá saját kreativitására. Engem anyukám már kiskoromban megtanított hímezni, kötni, varrni, így rengeteg saját készítésű holmim volt, mégis azt hiszem főleg a gyerekeim hozták ki belőlem az igazi kreatív énemet. Leginkább azzal, hogy kitűnő játék volt közösen alkotni. Üveget festettem és bonbont készítettem Ábellel, dekupázsoltam, varrtam, hímeztem Benivel. És már ott van nekem az utánpótlás, Jázminka. Nemcsak a közös játék örömét hozta mindez, hanem komoly sikerélményt is egy-egy elkészült darab. De ennél is többet adhat. Van, aki ebben találja meg új jövőjét: nem megy vissza az irodai munkájába, hanem saját vállalkozásba kezd. Erről ír Vida Virág, aki egy pontosan ugyanígy indult, ám mára már nagyon sikeres vállalkozó anyukát mutat be.

Ahogy beléptem a kismamakorúak korosztályába egyre több volt gimnáziumi, egyetemi és általános iskolás barátnőm közösségi oldalán láttam, ahogyan a kreativitás testet ölt a fiatal anyukák életében. Volt, aki a kreativitását „csak” otthonában élte meg – saját készítésű vicces vagy éppen gyönyörű babafotókkal, a babák öltöztetésével, lakásdekorálással, házi gasztro-művészettel – de néhány egészen fantasztikus életvitelbeli fordulattal is találkoztam.

Az egyik barátnőm például a babamasszázst tanulta ki és ma már tanítja, a másik saját bio-kisboltot nyitott, és a három év elteltével egyikőjüknek sem jutott eszébe visszaülni az íróasztalhoz, a multik rideg neonfényei alá. Saját vállalkozásukkal boldogulnak. Csakúgy, mint Éva barátnőm is.

Az általa létrehozott brand sokkal több, mint egy jó kézügyességű édesanya hobbija vagy garázsboltja. A Maminvent ma már igazi designer márka.

Éva gimnáziumi barátnőm és már akkor tudtam róla, hogy tehetséges a képzőművészetben. Feltűnő jelenség volt az iskolában, színes és extravagáns, saját elképzelése szerint (át)alakított ruháiban kitűnt a korosztályunkból. Jóban voltunk. Aztán, ahogy az sokszor lenni szokott, gimnázium után elveszítettük a kapcsolatot. Tudtam róla, hogy angol szakot végzett az egyetemen, Amerikában járt, aztán középiskolai tanár lett. Férjhez ment és három szép gyermeke született.

12359470_533518320131645_359035446_oAzt is láttam, hogy később a nagyvárosból vidékre költöztek és természetközeli környezetben élnek, körbevéve macskákkal és egy örökbefogadott kutyával. Kicsit csodálkoztam is, mert Évát valahogy mindig másabb környezetben, talán valamelyik világvárosban képzeltem el. Aztán egy napon megláttam egy megosztását a közösségi portálon: a Maminvent Water Tower Look Book- ot, és bevallom hirtelen nem is kapcsoltam össze a személyét és a profi divatfotó-magazint. Amikor jobban megnéztem és virtuálisan átlapoztam a Look Book-ot, akkor jöttem rá, hogy

Éva beváltotta az álmait és – bár nem a szokványos úton – tervező lett.

Táskákat, különleges nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat készít főként használt textilekből.  Úgy gondoltam, hogy ha legközelebb Debrecenben járok, feltétlenül felkeresem, hogy beszélgessünk egy kicsit…

„Sokan, nagyon kedvesen, adnak nekem anyagokat, de ez nem ennyire egyszerű, hogy bármilyen maradékkal tudok dolgozni. Ha bemegyek egy turkálóba sokszor órákig keresgélek, amíg megtalálom azokat az anyagokat, amik inspirálnak. ”

– meséli Éva, amikor arról faggatom, hogy honnan ez a sok ötlet, a tervezői fantázia. Az alkotásainak minden darabja egyedi, ami az üzletben néha előny, néha hátrány. Éva megálmodja és elkészíti a különleges darabokat, amit aztán a büszke tulajdonos általában ki is posztol a neten, Évához pedig érkeznek a megrendelések, hogy ugyanilyet szeretnének a következő vásárlók. Amikor ráeszmélnek, hogy ez lehetetlen, akkor jön a következő meglepetés, a remekműre várni kell, hiszen ez egy egyszemélyes vállalkozás. 12359325_533520966798047_1288926652_o

Persze Éva sosem áll le, így ma már rendelkezik egy meglévő árukészlettel, amiből mindenki kedvére válogathat és garantáltan egyedi, kézzel készített tárgy birtokosa lesz. De a vállalkozás közel sem merül ki ennyiben. Lakhelyükön, a kis település lakói már jól ismerik a kreatív anyukát.

Éva egy ideje nyitott workshopokat tart Martinkán, ahol minden lelkes érdeklődő együtt varrogathat, alkothat vele. 

Ezzel az is a célja, hogy a dimbes-dombos falucskáról minél többen halljanak.

„Kicsit olyan ez, mint annak idején a fonó… Összejövünk, alkotunk és közben jókat beszélgetünk. Mindenki töltődik és egyben közösségépítő szerepe is van.”

– meséli.  Éva tevékenysége azonban mára már kinőtte a vidék határát: Debrecenben is rendszeresen tart workshopokat és több alkalommal Budapestre hívták hasonló céllal. Szívfájdalma kicsit, hogy a szakmai közeg a fővárosban nagyon zárt és a designer vásárokra sokszor kapcsolat nélkül nehéz bejutni.

„Azt gondolom, bár lehet, tévesen, hogy amiatt, mert én más utat jártam és járok, nem fogadna be a designer-közeg. Éppen ezért ambivalens a viszonyulásom a szakmához. Szeretném, ha benne lennék a kánonban, viszont élvezem az önállóságot, azt, hogy nem kell külső elvárásoknak megfelelnem. Egy kicsit kíváncsi is vagyok, ezzel a felfogással hová tudok eljutni. Végzem a dolgom, apránként megyek előre és megvárom, míg a kapuk maguktól megnyílnak.”

– összegzi tapasztalatát és máris csillogó szemekkel, új terveiről beszél. Debrecenben megnyíló, heti pár alkalommal elérhető showroom-alkotóházról és új kollekcióról, fotózásról és külföldi nyitásról.

12369668_533521456797998_1884980821_oA középiskolai tanárként való visszatérés gondolatát Éva tavaly vetette végleg el, és most minden energiájával a kismamaként kigondolt, valósággá vált álmának további megvalósítására koncentrál. 

A három gyermekes anyuka ragyog és sugárzik, látszik rajta, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet él – a Maminvent (azaz Mami Invent –  ’anya kitalálja’) talán ezért is egyre sikeresebb és egyre szélesebb körökben ismert vállalkozás. Anya kigondolja, megcsinálja és mindenkinek örömet okoz vele, az üzlet szárnyal, ahogy Éva is, hiszen csak jó dolgokból lett összegyúrva: alkotásból, elhivatottságból, tehetségből, szeretetből –  és némi maradék anyagból.

12359477_533520466798097_233432092_o

forrás: http://noivonal.hu/az-anyasag-kreativva-tesz-hasznald-ki-mert-segithet-a-munkaba-valo-visszateresedben-is/